Het afsluiten van de juiste camperverzekering

Voor je gaat genieten van je camper en straks heel Europa met je vierwieler doorkruist, ga je eerst wat zaken regelen. De camperverzekering bijvoorbeeld, moet je altijd in orde hebben. Moet inderdaad want het is verplicht om in ons land een camperverzekering af te sluiten. Vergeet daarbij het inventaris en je inzittenden niet goed te verzekeren.

Als je er met de camper op uit wilt, zorg dan wel dat er een camperverzekering is. Net als voor auto’s geldt dat een camperverzekering verplicht is. Onverzekerd rondrijden kan je zomaar fikse bekeuringen opleveren. Bovendien moet je niet denken aan de gevolgen die het kan hebben als je met een onverzekerde camper een ongeval veroorzaakt. Doorgaans zijn de eigenaren van campers echter zuinig op hun vierwieler annex mobiele huis. En dus wordt er door deze groep mensen vaak niet echt bezuinigd op het afsluiten van een camperverzekering.

Vergeet vooral niet om een camperverzekering af te sluiten

Wat is nou mooier dan de vrijheid die de camper je biedt? Niets toch. Feit is echter ook dat je in een camper heel veel kilometers maakt. Dat maakt dat statistisch gezien de kans op een ongeval of schade ook groter wordt. En daar hoef je zelf niet eens schuld aan te hebben. Ook daarom is het afsluiten van een camperverzekering belangrijk. Het geeft je een gerust gevoel. Een veiliger gevoel ook.

Tenminste een WA verzekering voor je camper

De WA verzekering is dus minimaal verlicht als je er met de camper op uit gaat. De WA verzekering is de kleinste en goedkoopste camperverzekering die beschikbaar is. Raak je betrokken bij een aanrijding dan wordt alleen de schade die jij veroorzaakt hebt bij anderen vergoed. En dus niet de schade die je aan de eigen camper hebt opgelopen. Een karige dekking dus. Er zijn echter meer opties met de beperkt casco en de volledig casco verzekering. Verzekeraars kunnen wat betreft de dekking verschillen. Dat maakt het goed doornemen van de polisbladen zo belangrijk. Wat zeker is, is dat je met een beperkt casco camperverzekering verzekerd bent voor de schade die jij toebrengt aan anderen. Je bent daarnaast ook verzekerd tegen de gevolgen van bijvoorbeeld brand, kortsluiting, hagel en een aanrijding met een dier. Want onderweg kan natuurlijk van alles gebeuren. Vaak is er ook iets van pechhulp opgenomen in deze polis, zoals ook de schade die je lijdt bij diefstal of een poging tot diefstal vergoed wordt. Dat geldt ook voor een breuk in de ruiten van de camper.

Nu wordt ook de schade aan de eigen camper vergoed

Nog uitgebreider is de volledig cascoverzekering. Nu geldt dat je verzekerd bent voor de schade die jij toebrengt aan anderen, maar ook voor de eigen schade. Zelfs als het bewezen jouw schuld is geweest. Voor het overige gelden voor deze zeer uitgebreide verzekering dezelfde voorwaarden zoals die gelden bij beperkt casco. Vaak is er een extra paragraaf aan toegevoegd met dekking tegen vandalisme en een regeling voor vervangend vervoer. Vaak kun je een beroep doen op een vervangende camper als je onderweg stil komt te staan en blijkt dat de camper niet verder kan. In een vervangende camper vervolg jij vervolgens dus wel gewoon je route.

Er zijn ruim voldoende aanvullende verzekeringen af te sluiten

De camperverzekering kan prima aangevuld worden met extra verzekeringen. Een veel afgesloten verzekering is in dat kader de verzekering voor inzittenden. Die zijn verzekerd tegen de materiële schade en de fysieke schade die ze op kunnen lopen bij een aanrijding of ongeval. De verzekering gaat dan uit van de werkelijke schade. Dit is bijvoorbeeld een vergoeding voor medische kosten, een aanvulling als sprake is van inkomstenderving of de kosten die gemaakt worden voor aanpassingen in de directe leefomgeving. Voorts is de bagage verzekerd, net als de kleding, Aan het uit te keren bedrag wordt door de verzekeraars wel vaak een maximum gesteld. Dat maximum kan dus weer verschillend zijn.

Denk ook om het inventaris van de camper

Vergeet je het inventaris niet, als het om de camperverzekering gaat? Ongemerkt staat er in de camper vaak voor een klein vermogentje en wat dacht je van de bagage die je meegenomen hebt? Vaak kun je prima je beddengoed, meubels en allerlei persoonlijke eigendommen mee laten verzekeren. Dat geldt ook voor de fietsen die je meeneemt en de laptop en audio- en beeldapparatuur. Voor fietsen worden vaak twee stuks meegenomen in de verzekering en wat betreft de apparatuur wordt vaak een percentage van de nieuwwaarde uitgekeerd als dat aan de orde is.

Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe lager de premie

Eigenaren van campers betalen een verschillende premie. De premie komt tot stand op basis van onder andere de leeftijd, de schadevrije jaren en het soort camper dat gereden wordt. Het is bekend dat beginnende chauffeurs meer betalen aan premie. Dat geldt eveneens voor de mensen die al wat op leeftijd beginnen te raken. Het aantal schadevrije jaren is van grote invloed op de premie. Rijd je schadevrij en dat al jaren? Dan zal je premie laag zijn. Ben je iemand die al wat schades veroorzaakt heeft, dan is de premie juist aan de hoge kant.

Bekijk het totaalplaatje en blijf je eigen verzekeraar trouw

Denk je dat je teveel aan premie betaalt bij je camper verzekeren? December is de maand om van verzekeraar te wisselen, iets dat kan tot en met 31 december, 00.00 uur. Overstappen is tegenwoordig net zo gemakkelijk als het laten van een wind. Wat wel jammer is dat de verzekeraars vaak alleen afgerekend worden op basis van de prijs. Want die is leidend voor het gros van de mensen die een verzekering gaat vergelijken. Beter zou het zijn om het totaalplaatje te bekijken en te zoeken naar die camperverzekering die de beste prijs- kwaliteitsverhouding heeft. En ben je tevreden met je huidige verzekeraar, dan blijf je die toch gewoon trouw. Ook al kun je elders een euro minder per maand betalen. Op die manier hoef je namelijk niet te hopen dat de service bij een nieuwe partij weer net zo goed is. Mocht je wel overstappen, dan is het ook aan te raden om de recensies door te nemen.

Reisvergelijkingen Nieuws